Vi stöder – Kyrkans samtalstjänst

Kyrkans samtalstjänst

”Jag möttes av en vänlig människa. Det var inte frågan om någon form av terapi men jag fick berätta min berättelse. Det kändes bra.”

Prata om det som är viktigt för dig

Skulle du någon gång bara vilja prata med en annan människa? Berätta om det som tynger? Om dina framtidsplaner, det som du drömmer om? Eller om något hemskt du varit med om? Eller något fantastiskt! Hur du mår? De flesta som tar kontakt med oss vill tala om sina relationer,

Du är anonym

Vi som svarar när du ringer till eller skriver i chatten i kyrkans samtalstjänst vill lyssna på dig. Vi vet inte vem du är och du vet inte vem vi är. Vi är helt anonyma för varandra. På det sättet hoppas vi att du tryggt kan ta upp också sådant som känns svårt. Alla våra jourhavande är utbildade i att kunna lyssna på andra människor.

Chatta eller ring

För många känns det bra att skriva till oss. Det är ganska enkelt att knappra in www.samtalsjänst.fi i webbläsaren på datorn eller telefonen och klicka igång chatten.  Chattjouren är öppen måndag till torsdag kvällar kl. 18-20. Under #DelaLjus-kampanjen 23.10-5.11 är chatten öppen må-to kl. 18-22. 

Vill du hellre ringa eller ta kontakt senare på kvällen lönar det sig att ringa telefonjouren på nummer 0400-22 11 90. I telefon svarar vi dig varje kväll kl. 20-23. Samtalet kostar som ett vanligt mobiltelefonsamtal. Det fungerar att ringa från ett hemligt nummer.

Också på finska

Såklart kan du också ta kontakt med oss på finska, gå in på www.kirkonkeskusteluapua.fi så hittar du mer information.


Hej du som studerar!

När du funderar kring vägval, relationer, studier, tro eller bara vill tala med någon kan du vända dig till studentprästen. Studentpräster finns på flera studieorter i Svenskfinland.

Åbo
Mia Pusa och Tiina Hallikainen, tisdagar kl. 13-15 på kårkansliet, Tavastgatan 22, 3. våningen. Mias telefon: 040-341 72 96 Tiinas telefon: 040-341 73 08, mia.pusa(a)evl.fi, tiina.hallikainen(a)evl.fi, Instagram: @turun_oppilaitospapit

Vasa
Hanna Jern, 044-4808327, hanna.jern(a)evl.fi

Jakobstad
Mia Anderssén-Löf, tisdagar 13-15, Allegro Ink, 2 våningen, Campus Allegro, Storgatan 9. Telefon: 040-310 04 14 mia.anderssen-lof(a)evl.fi

Helsingfors
Jessica Högnabba, Helsingfors universitet, Hanken och Arcada. Mottagning tisdagar kl. 14-16 på Hanken (Arkadiagatan 22, vån 4,5) och torsdagar kl. 13-15 på Campus Mejlans (Hartmansgatan 3, rum B 111). Kontakt 050-380 06 62, facebook.com/jessicahognabba eller jessica.hognabba(a)evl.fi

Ulf Skogström, Prakticum, Jan-Magnus Janssons plats 5, torsdagar kl. 10-14. Telefon: 050-404 53 81 ulf.skogstrom(a)evl.fi

Fråga prästen

Finns helvetet?
Behöver jag ångra något jag har gjort för att få förlåtelse?
Varför händer det en massa skit i världen?

Ibland bär vi på tunga frågor och vet inte vem vi kan ställa dem till. Kanske är det något djupt personligt eller något som är så svårt att det inte känns som om någon kan ha ett svar. Ibland finns det ett svar. Ibland är frågan viktigare än svaret.

Kan jag vara tillsammans med en muslim, fastän jag är kristen?

En av prästens uppgifter är att ge vägledning och själavård, att hjälpa och stöda där det behövs. Fråga prästen är en webbtjänst där du kan ställa en fråga till en präst, oavsett om du hör till kyrkan eller inte.

Jag vill tro på Gud, men alla andra tycker att det är löjligt. Jag vet inte vad jag ska tro?

På Fråga prästen kan du också läsa vad andra undrar över. Den som ställer en fråga kan välja om frågan ska kunna läsas av andra eller inte och om frågan ska vara anonym eller med eget namn. Om svaret väcker flera frågor går det att fortsätta diskutera frågan i kommentarsfältet.

Måste en kristen alltid göra det som är rätt?
Hur kan jag hjälpa till för att göra världen bättre?

Fråga prästen upprätthålls av Förbundet Kristen Skolungdom som också ordnar Höstdagarna, en av Svenskfinlands största ungdomssamlingar med fokus på kristen gemenskap och nyfikenhet på livet.

 


Decibel svarar på de pinsamma frågorna

“Är det bättre för brösten att använda en sportbh eller vanlig bh?”

decibel.fi kan du ställa de frågor du inte vill fråga av någon du känner. Frågorna ställs anonymt och besvaras av Decibels ungdomsinformatörer och hälsovårdare-sexualrådgivare samt ett 60-tal sakkunniga, allt från polis till psykologer.

och på de allvarliga…

“Jag har haft självmordstankar en stund nu o ja funderar hur allvarligt det är? Det är inte som om jag vill undvika någon situation i livet atm, jag har ett ganska bra liv iaf. Men varför leva dock? Spelar det nån roll i slutändan?”

På sajten decibel.fi finns redan över 17 000 besvarade frågor. Du kan bläddra bland de tidigare frågorna och svaren.

Turné i skolorna på hösten i Österbotten

Decibel.fi är en ungdomsportal med ungdomsinformation och -rådgivning. Portalen har idag ca 600 informationssidor på de båda inhemska språken.  Decibel har 11 medlemskommuner i Österbotten som är Kronoby, Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby, Vörå, Korsholm, Malax, Korsnäs, Närpes, Kaskö och Kristinestad. Varje höst görs en turné där Decibel besöker alla högstadier i medlemskommunerna och berättar om sin verksamhet.

 

 

Finska missionssällskapet sprider ljus till unga i världen

Det finns nu fler ungdomar i världen än någonsin förr – hela 1,8 miljarder. Av dem bor nio av tio i u-länder. Brist på utbildning, inkomster och omsorg kan leda till att ungdomar blir utslagna för gott.

Finska Missionssällskapet hjälper de mest utsatta ungdomarna, till exempel de som har ett funktionshinder, unga som diskrimineras på grund av sin etniska tillhörighet, samt unga som tvingats fly krig och konflikter. De unga kan få en utbildning, ett yrke och en inkomst. Ett exempel är syriska Fadi som fick ett nytt liv

 

För tre år sen miste sextonåriga Fadi sin lillasyster i ett bombdåd i Syrien. Efter det flydde Fadis familj från Damaskus till Marseille i Frankrike. Diakonicentret Marhaban, som Finska Missionssällskapet varit med och grundat, har hjälpt familjen att bygga upp sitt liv på nytt.

Diakonicentret hjälpte dem att hitta en lägenhet, skötte kontakten till myndigheterna och gav dem undervisning i franska.

Förutom språkundervisningen har det andliga stödet familjen fått på diakonicentret varit viktigt. Stödet har lindrat den ångest och osäkerhet som kriget orsakat. Marhaban är arabiska och betyder ”välkommen” och Fadi och hans familj har verkligen känt sig välkomna på Marhaban.

På Marhaban planeras all verksamhet utgående från invandrarnas behov. Målet är att hjälpa invandrarna med integreringen och att undvika marginalisering.

 

Skolprogram via satellitteve i flyktinläger

I Mellanöstern och Nordafrika riskerar 21 miljoner barn att bli utan skolgång. Utanför egentliga konfliktområden blir många barn utan skolgång på grund av fattigdom eller på grund av att de är flickor.

Satellittevekanalen SAT-7 har funnit en lösning på problemet. De har börjat sända undervisningsprogram som ses av 1,3 miljoner tittare i Mellanöstern och Nordafrika varje vecka. Målet med programmet är att förbereda barnen för den riktiga skolan och att ge dem utbildning i en situation då de inte kan gå i skola på grund av fattigdom eller flyktingskap.

Programmet har fått positiv feedback både från barn och föräldrar med olika religiös bakgrund.

Se video om My School (på engelska) https://www.youtube.com/watch?v=w9k2w9rmwgA

Nu kan jag se

Finländska kvinnor i tjugoårsåldern lever ett helt annat studieliv än sina malawiska medsystrar. Medan en finländsk studerande läser till tentamen, ammar hennes malawiska jämnåriga sitt andra barn på skolans golv och lär sig läsa tillsammans med byns kvinnor.
Kvinnorna gläder sig när bokstäverna börjar forma ord. En av eleverna är 35-åriga ensamförsörjare Hawa. Hon berättar hur läskunnigheten för med sig ljus i livet: ”Förut levde jag i mörker, jag var som en blind. Nu kan jag se.”

Analfabetismen fick henne tidigare att känna skam och mindervärdeskomplex. Hon kunde inte gå färdigt skolan, eftersom den fattiga familjens pengar inte räckte till annat än mat. Hon blev bortgift som ung. Bibelsällskapens läskunnighetsprogram tände en gnista av hopp.

Läskunnighet är en mänsklig rättighet som all utbildning och utveckling bygger på. I Bibelsällskapets arbete följer läskunnighetsundervisningen bibelöversättningsarbetet och samtidigt får ett minoritetsfolk också ofta för första gången ett skriftspråk. Vi utför fortfarande samma slags arbete ute i världen som Mikael Agricola i tiden gjorde i Finland.

Bibelsällskapets program Läskunnighet för Afrikas kvinnor når ut till 16 östafrikanska minoritetsspråk i Kenya, Etiopien, Malawi och Tanzania. Med dess hjälp lär sig 20 000 kvinnor att läsa.

Läskunnigheten leder till en omedelbar förbättring av kvinnornas vardag. Den ger ökad trygghet och gör det t.ex. möjligt för dem att själva sköta sina uppköp och sin hälsa. Samtidigt får de också bättre självkänsla. Dessa kvinnor börjar planera framtiden och till och med tala om sina drömmar. ”Jag är lycklig. Jag vill att också mina barn ska lära sig läsa och skriva. Därför uppmuntrar jag dem att gå i skolan – då har de en bättre framtid.” Läskunnighet sätter igång en positiv spiral. Genom att utbilda kvinnorna skulle analfabetismen kunna avskaffas inom ett par generationer.

Top